Jdi na obsah Jdi na menu
 


Psincový kašel

 

Psincový kašel – Infekční tracheobronchitida psů  

(obrázek zdroj google)psincovy.jpg

Jedná se o onemocnění horních cest dýchacích, které může svým průběhem významně poškodit organismus i s možností vzniku trvalých následků.

Toto onemocnění se velmi rychle šíří mezi zvířaty, hlavně v místech, kde dochází ke koncentraci jedinců (kotce, výstavy, svody, veterinární nemocnice).


Původce onemocnění : mluvíme zde o syndromu, takže  původců je několik. Nejčastěji jde o virus psí parainfluenzy, méně pak adenovirus, psí reoviry a herpesviry. Z bakteriálních původců se nejčastěji přidruží Bordetella bronchoseptica , která je hlavně v určitých ročních obdobích (podzim a jaro) a určitých regionech příčinnou komplikací onemocnění dýchacího aparátu u mladých, oslabených a starých jedinců.

Ostatní bakteriální původci jako je Pseudomonas, Escherichia, Klebsiella se ve své existenci vždy podílejí až při významných komplikacích s poškozením dalších orgánových systémů.

Spouštěcími mechanismy syndromu onemocnění jsou stress , klimatické změny a zátěž.


Dynamika a průběh onemocnění :

 Suchý dráždivý kašel záchvatovitého typu, zpočátku bez výhozu (často popisován majiteli jako zaskočení v krku – bodlák, chlup, kost). Po několika hodinách se objevuje produkce většího množství vazkého bílého hlenu, časté zvracení polknutého sekretu vede k enormní zátěži srdečního svalu a při záchvatu k tlakovým změnám v cévním systému. Fyziologickou kompenzací tlakových výkyvů při kašli dochází velmi často ke zvětšení srdečního svalu, který se  při komplikacích může stát trvalým. Akutní kašel se dá velmi snadno vyvolat lehkým tlakem na průdušnici nebo náhlým pobídnutím jedince k pohybu (aport, radost, vítání, krmení). V počáteční fázi je onemocnění bez teploty a až při rozvoji bakteriálních složek se může objevit hleno- hnisavý výtok, únava, deprese, dušnost (stavy vždy svědčí o postižení ostatních systémů). Psincový- kotcový kašel je svým průběh typický tím, že se v jakési vlně s inkubační dobou 3-7 dní objevuje u dalších jedinců (původce jakoby přeskakuje ze zvířete na zvíře). Onemocnění je velmi nakažlivé!!! Proto se nedoporučuje hospitalizace .

 

Léčba:

Léčba tohoto onemocnění, právě pro celou řadu skrytých vedlejších změn vyžaduje vždy návštěvu u veterinárního lékaře, který kromě klasické terapie stanoví individuální posilující program organismu a seznámí chovatele s termíny kontrol i po odeznění onemocnění.

Jako léky první volby se používají antitusika (léky tlumící kašel) v dávkováním určené lékařem. Antibiotická terapie je vždy na zvážení lékaře a obvykle je nasazována až po několika dnech  v případě přidružení se komplikací. Kortikoidy (léky tlumící zánět) jsou dávkovány individuálně dle stavu jedince a poškození ostatních orgánových systémů zvířete.

 

 Prevence :

Proti tomuto onemocnění lze vakcinovat a celá řada komerčně vyráběných smíšených vakcín obsahuje složku psí parainfluenzy, která částečnou protekci zahrnuje. Bohužel součástí těchto vakcín není bakteriální původce Bordetella bronchiseptica. Ta je obsažena v samotné vakcíně v kombinaci s parainfluenzou. Typy vakcín, které jsou na trhu: injekční a intranasální (aerosol – na nosní sliznici). Jako vhodná kombinace v exponovaném prostředí a u rizikových pacientů  (psi výstavní, služební, starší jedinci například již s nemocným kardiovaskulárním systémem) se na našem pracovišti doporučuje standardní vakcinace s revakcinací pouze psincového komplexu po 3-4 měsících. Každoročně.